Pages

Subscribe:

Labels

Wednesday, June 29, 2011

Keutamaan Wanita dalam Islam, Subhanallah :)

"Apabila seorang isteri menunaikan solat lima waktu, berpuasa pada Ramadan, menjaga kehormatannya dan menghormati suaminya, maka akan dikatakan kepadanya, masuklah kamu ke dalam syurga melalui mana-mana pintu yang kamu sukai." – (Hadis riwayat Ahmad).Banggalah menjadi WANITA.. Kenapa? Baca deh berbagai Keistimewaan Wanita di bawah ini :)

1. Do'a wanita lebih makbul daripada lelaki karena sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW akan hal tersebut, jawab baginda : " Ibu lebih penyayang daripada Bapak dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.


2. Barang siapa yang membawa hadiah ( barang, makanan dari pasar kerumah ) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedakah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barang siapa yang menyukai anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail A.S.

3. Barang siapa yang mempunyai tiga anak perempuan atau tiga Saudara perempuan atau dua Saudara perempuan , lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggung jawab, maka baginya adalah surga.

4. Dari Aisyah r.a. "Barang siapa yang diuji dengan sesuatu dari anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka , maka mereka akan menjadi penghalang baginya api neraka."

5. Surga itu di bawah telapak kaki ibu.

6. Apabila memanggilmu dua orang ibu bapamu maka jawablah panggilan ibumu dahulu :)

7. Wanita yang taat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu surga . Masuklah dari manapun pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

8. Wanita yang taat pada suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristigfar baginya selama dia taat kepada suaminya serta menjaga shalat dan puasanya.

9. Aisyah r.a. berkata "Aku bertanya pada Rasulullah SAW, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab baginda "Suaminya". "Siapa pula berhak terhadap lelaki?" jawab Rasulullah SAW "Ibunya.."

10. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT memasukkan dia kedalam surga lebih dahulu daripada suaminya ( 10.000 tahun).

11. Apabila seorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristigfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT mencatatkan baginya setiap hari dengan 1000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1000 kejahatan.

12. Apabila seorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah SWT.

13. Apabila seorang perempuan melahirkan anak, keluarlah ia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkan.

14. Apabila telah lahir ( anak ) lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan dari susunya diberi satu kebajikan.

15. Apabila semalaman ( ibu ) tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah SWT memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah SWT.

Tuuuuhkan, gimana gak spesial jadi wanita..Alhamdulillah... ^.^

Niih, ditambahin lagi...

Kaum feminis bilang susah jadi wanita ISLAM, lihat saja peraturan dibawah ini: 

1. Wanita auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki.
    Faktanya : Benda yg mahal harganya tentu akan dijaga dan dibelai serta disimpan ditempat yg      teraman dan terbaik. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiarkan berserakan bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita Islam. ^o^

2. Wanita harus meminta izin dari suaminya apabila mau keluar rumah tetapi tidak sebaliknya.
    Faktanya : Wanita perlu taat kepada suami, tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapaknya. Bukankah ibu adalah seorang wanita? hehee..

3. Wanita menerima warisan kurang dari lelaki.
    Faktanya : Wanita menerima warisan kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik pribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya. Namun, lelaki yang mendapatkan warisan perlu menggunakan hartanya utk isteri dan anak-anak.
 
4. Wanita harus menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak.
    Faktanya : Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi pada saat yang sama dia didoakan oleh segala makhluk termasuk malaikat. Apabila ia meninggal karena melahirkan maka meninggalnya adalah syahid. Subhanallaaaaah...

5. Wanita wajib taat kpd suaminya tetapi suami tak harus selalu taat pada isterinya.
    Faktanya : Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggung jawabkan terhadap 4 wanita ini: Istrinya, ibunya, anak perempuannya dan saudara perempuannya. Dan seorang wanita pula, tanggung jawab terhadapnya ditanggung boleh 4 orang lelaki ini: Suaminya, ayahnya, anak lelakinya dan saudara lelakinya. Nahlhoo.. :p

6. Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri.
    Faktanya : Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui pintu mana saja yang disukainya cukup dengan 4 syarat saja: Shalat 5 waktu, puasa di bulan Ramadhan, taat pada suaminya dan menjaga kehormatannya. Tinggal bagaimana kita menjalankan tugas itu dengan sebaik-baiknya :D

7. Wanita kurang dalam beribadah karena masalah haid dan nifas yg tidak ada pada lelaki, makanya Kaum Feminisme nggak capek-capeknya berpromosi untuk "MEMERDEKAKAN WANITA ISLAM"
    Faktanya : Seorang lelaki pergi berjihad fisabilillah akan syahid apabila meninggal, tetapi wanita yang taat akan suaminya serta menunaikan tanggung jawabnya kepada Allah akan turut menerima pahala seperti pahala orang yang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata. Allahu Akbar >u< 


Subhanallah, betapa sayangnya ALLAH pada wanita ..... Betul kan? ;)

1 comment:

  1. Assalamu'alaikum ukhti... ana izin copas ya, buat di print dan bahan baca .
    ana print beberapa artikel anti ya ^

    ReplyDelete

thank you for your time and your words! ^^